You are currently viewing Cinnabon, zis si melc cu nuca si scortisoara

Cinnabon, zis si melc cu nuca si scortisoara

Sau cum sa iti miroasa a scortisoara si a toamna in apartament, indiferent de anotimp. Sau de ora. Eu scriu articolul la 23:30, iar frumusetile astea de abia au ajuns la cuptor.

Ma tot gandeam care va fi prima reteta pe care o voi posta, insa Evelina, colega mea de apartament si cel mai nou si iscusit partener de gatit, mi-a rezolvat dilema. Eve gateste mult dupa retete, folosind cantarul si respectand temeinic totul. Aproape temeinic. Uite ce a iesit!

 

Totul a inceput cu o bila de aluat

Nu chiar! Totul a inceput cu stransul ingredientelor si cu rabdare. Cam 2 h de rabdare. 

INGREDIENTE: 

Lapte – 240 ml

Oua – 2 

Unt – 150 gr

Faina – 520 gr

Sare

Zahar  – 100 gr 

Zahar brun – 200 gr

Drojdie uscata –  10 gr

Scortisoara macinata – 30 gr 

Nuca macinata – 300 gr

Cum se prepara

Eve mi-a zis sa scriu reteta pe pasi, ca asa fac food bloggerii adevarati, asa ca here you go:

1. Intr-un castron, am amestecat jumatate din faina cu drojdia, iar in altul, nuca macinata cu zaharul brun si cu scortisoara.

2. Am pus la foc mic 75 gr de unt, impreuna cu zaharul alb, laptele si un praf de sare, pana cand untul s-a topit. 

3. Le-am adaugat peste faina, impreuna cu cele 2 oua si le-am amestecat cu mixerul, la viteza mica. Treptat, am adaugat faina ramasa. 

4. Si aici incepe partea draguta! Trebuie framantat aluatul pana devine neted, ca un fund de bebelus! ❤️

Apoi, trebuie lasat un pic sa se odihneasca. Cam 15 – 20 de minute, intr-un castron mare, uns cu unt, acoperit cu folie alimentara sau cu un prosopel curat, la loc caldut. 

5. Am intins aluatul intr-un soi de dreptunghio-chestie. Am si masurat (Din cauza Evelinei! V-as arata poze cum masuram cu fuc***g ruleta, pentru ca nu aveam cu ce, dar inca nu ne stim atat de bine). Avea cumva 48 cm x 40 cm. Cumva. 

6. Am uns aluatul cu 75 gr de unt si am presarat amestecul de la pasul 1, zaharul, scortisoara si nuca. 

7. Am facut o rulada, cat mai indesata si slabanoaga si am taiat in 12 bucatele egale. 

Le-am asezat din nou la odihnit, intr-o tava tapetata cu hartie de copt si cu unt. Tot in loc caldut, tot acoperit. Cam 1 h, pana cresc frumoase si grasane bucatelele.

Si dupa au intrat la cuptor, 15 minute, la 180 de grade. Sau pana se rumenesc, in functie de performantele cuptorului. 

Eve a vrut sa le facem si crema. Personal, pentru ca nu sunt neaparat fan prajituri foarte dulci, nu am agreat varianta asta, dar las aici reteta de crema, poate totusi sunt pofticiosi care citesc. 

Ingrediente pentru crema:

55 gr unt

115 gr mascarpone

130 gr zahar pudra

Cum se prepara:

Le-a batut cu mixerul la viteza mare, timp de 2 minute. Dupa ce grasanele s-au racit, a intins crema peste ele si a iesit…au iesit chestiile de mai jos. 

Enjoy! 

Si daca incerci reteta, lasa-mi un comentariu si spune-mi cum a iesit! 

Lasă un răspuns

thirteen − 6 =